1

Téma: TG 18x07 - Rallycross v ČR

Tak se přiznejte: "Kdo z Vás začal hledat info na netu ohledně rallycrossu u nás?" wink

Protože jsem přišel domů vcelku pozdě, tak už určitě někdo našel patřičné info a jistě se o svůj domácí úkol rád podělí big_smile
Přiznám se, že jsem si to samé myslel vždy i já = závodění je drahá záležitost.... vyvede mne někdo z omylu, že by to opravdu šlo za cca 60-80k Kč i u nás?:)

//sovick4: upraven název tématu

2

Re: TG 18x07 - Rallycross v ČR

ja som uz o tom daco hladal, ale u mna na SK big_smile myslim ze by sa to dalo smile a silno o tom premyslam

3

možná nějaký hodně amatérský ale seriál rallycrossu v čer je velmi drahý auto mega a ostatní serepetičky k tomu další prachy evropský a mezinárodní šampionát, ve kterém jezdí i tanner foust ( TG US ) se už pohybuje v řádech milionů eur, ale takové levné závodění jako koníček spíše není, navíc u nás je golf stejně drahý jako lyžování a závodění u nás nemá takovou tradici ale určitě se něco takového najde wink

4

a hlavně by sis musel udělat závodní průkaz, to asi taky není zadarmo... upřímně, kdo by si to nechtěl zkusit, že? i kdyby jen jednou

5

Kurz na národní licenci je kolem 20 000 Kč (zahlédl jsem i 25 000 Kč s půjčením vozidla, což není špatné), následně zdravotní prohlídka a vystavení licence dalších cca 2 000 Kč
Startovné na amatérské závody 400 - 1 000 Kč
Auto 20 000 - ??? Kč
Servis a další náklady na jeden závod - ???

Je to proveditelné, ale třeba ty závody ve finsku (tuším, že to bylo ve starším TG) kde se závodí jen s lacinými auty a zajezdit si může opravdu každý mi přijdou mnohem sympatičtější a otevřenější, než rallycross u nás hmm

(čerpáno jen z googlu, osobní zkušenost nemám)

6

sovick4 napsal:

Kurz na národní licenci je kolem 20 000 Kč (zahlédl jsem i 25 000 Kč s půjčením vozidla, což není špatné), následně zdravotní prohlídka a vystavení licence dalších cca 2 000 Kč
Startovné na amatérské závody 400 - 1 000 Kč
Auto 20 000 - ??? Kč
Servis a další náklady na jeden závod - ???

Je to proveditelné, ale třeba ty závody ve finsku (tuším, že to bylo ve starším TG) kde se závodí jen s lacinými auty a zajezdit si může opravdu každý mi přijdou mnohem sympatičtější a otevřenější, než rallycross u nás hmm

(čerpáno jen z googlu, osobní zkušenost nemám)

Ted si my to vzal primo z klavesnice smile Bylo to v epizode 12x03 a to byli daleko dostupnejsi zavody. Cena auta tam myslim nemohla presahnou...no, par tisicovek a byla by to urcite taky sranda. To bych strasne rad jezdil ! Co se tyce tohoto zavodeni tak je to dalsi level. Celkova cena po par zavodech tak 80 000 (nejaky ty bouchance, naklady,...)

Z hlediska nakladu je tak v CR asi nejlacinejsi jezdit na "track day". Videl sem par videi, jezdi se tam i s Feliciema ( roll ) a s treba s tim Jezzovim trojkovym BMW by se tam dalo slusne jezdit. Tam je ale pak o dost min zabavy...

Ale urcite me to neda...Taky vyuziju Google a poohlidnu se po tom rallycrossu v realnych cislech, jako kdybych jel pristi vikend... smile

7

Díky za číslo epizody - říkají tomu Folk Race http://www.autoracing.com/blog/folk-rac … all-types/
Hlavní výhodou je, že je (byť nepřímo) stanovená maximální cena auta, což z toho dělá celkem pěkně vyrovnanou soutěž.

A hlavně je to dost "kontaktní" sport big_smile

8 Naposledy upravil: EmersonAldi (21.03.2012 17:25)

Co víc chtít-Starý auta, pár bouraček a volant za ktery si muze sednout skoro kazdy ...asi se prestehuju do Finska ... big_smile

9

V Česku je taky trochu jiná mentalita než ve Finsku. Si představte, že někomu tady u nás řeknete že jezdíte takový závod a hned u něj budete pirát silnic

10

No a ne? big_smile

11

Jeste sem se dneska podival jak by to realne slo co se tyce prvni myslenky-toho rallycrossu. A fakt je ze auto neni problem. Jezza si v tom dile vybral trojkovyho bavoraka a ten se da sehnat ( http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD … geNumber=5 )

ale jeste se tady zapomelo na rallycrossovou upravu tzn. klec atd. a to je  30 000 + takze vysledna cena je skoro 100 000

12

Ještě dodám http://en.wikipedia.org/wiki/Folkrace a kdyby někdo uměl Finsky, tak ať googlí Jokamiesluokka smile

V kombinaci s jejich náročností obyčejné autoškoly (získání řidičáku je sakra těžké, zahrnuje mimo jiné i trénink na kluzné desce) se nedivím, že mají tolik vynikajících řidičů cool

//edit: zkuste dát "Finnish JM" nebo "Jokamiesluokka" do youtube, jsou tam pěkná videa - podle mě je to divácky hodně atraktivní sport smile

13

já ve Finsku byl na třídenní stáži a co jsme se ptali mladých lidí, tak oni mají snad autoškolu rok, možná snad i déle...

14

mareti napsal:

já ve Finsku byl na třídenní stáži a co jsme se ptali mladých lidí, tak oni mají snad autoškolu rok, možná snad i déle...

az za tri roky ( http://www.youtube.com/watch?v=sfFTBU0mFMs ) 01:17 smile

15

Jo, aby si v autoškole vyzkoušeli jízdu za každého počasí, včetně sněhu a noci a dálnic atd., ne jako u nás 5 křižovatek a hurá na závěrečky.....

16

co se týká těch silnic... ano je to přesně jak tam říká, samý horizont a rovina... a když nás vozil týpek ve vytuněný toyotě soarer tak na to šlapal fest a 150kmh byla normální rychlost big_smile nechtěl bych v té rychlosti potkat soba